marți, 27 august 2013

Rolul limfoscintigrafiei in detectarea cancerului de san, melanom, metastaze

Rolul limfoscintigrafiei in detectarea si stadializarea ganglionilor limfatici regionali (gandglionului santinela) in cancerul de san, melanom, metastaze 
Cancerul de san, melanomul precum si alte cateva tumori maligne solide sunt cunoscute ca avand un mare risc de diseminare limfatica (metastazare), initial in ganglionii limfatici regionali si apoi in bazinul limfatic central. Initial, limfadenectomia regionala conventionala (LAC) a fost recomandata in aceste neoplazii, in scopul stadializarii dar si pentru a diminua diseminarea. Insa aceasta procedura a fost grevata de o morbiditate considerabila prin complicatii ca: limfedem, parestezii, reducerea mobilitatii si durere. La pacientii care nu au metastaze regionale, LAC nu este necesara. Ca o alternativa la aceasta procedura dar cu mult mai putine complicatii este biopsia ganglionului sentinela (the sentinel node biopsy - SNB). Ganglionul sentinela reprezinta primul ganglion limfatic care dreneaza limfa de la tumora primara. El este prima statie potentiala in care ajung celulele metastatice. In 1992 , MORTON si colab. au introdus tehnica biopsiei ganglionului sentinela in cazul melanomului, iar in 1994, GUILIANO si colab. au descris aceasta tehnica in cancerul de san. Inainte de acest moment, incepand din 1977, MORTON si colab. au utilizat limfoscintigrafia cutanata pentru identificarea tipului de drenaj limfatic in melanoame iar LOCK-ANDERSEN si colab. din 1980. Din 1993 KRAG si colaboratorii sai au introdus injectarea de coloid marcat radioactiv pentru detectarea ganglionului sentinela utilizand limfoscintigrafia preoperatorie si detectia cu gamma probe-ul in melanom si cancerul de san. Astazi, principiile fundamentale ale identificarii ggl. sentinela sunt similare cu tehnica introdusa incepand cu 1990. Cel mai frecvent se utilizeaza combinarea tehnicii radionuclidice, folosind pentru identificare ganglionului sentinela ghidarea cu gamma-probe-ul cu/fara tehnica identificarii cu colorant (blue dye). 

*Limfoscintigrafia permite chirurgului sa identifice si sa biopsieze facil ganglionul sentinela 

Aceasta metoda identifica dar nu poate determina daca acesta este invadat neoplazic. In prezent, tehnica permite ghidarea facila a chirurgului spre ganglionul sentinela si biopsierea lui, fiind considerata metoda cea mai sigura si cu acuratetea cea mai mare, utilizata in screeningul ganglionilor axilari. De asemenea este si o metoda extrem de simpla si grevata de un risc foarte mic, aproape inexistent, de aparitie a complicatiilor. Acuratetea diagnosticarii ganglionului sentinela presupune o buna colaborare intre diferite specialitati (medicina nucleara, chirurgie, oncologie si anatomopatologie). Tehnica standard de identificare a ggl. sentinela prin metoda radionuclidica este foarte simpla. Ea are la baza injectarea unui farmaceutic marcat radioactiv in cantitate foarte mica, (s.c. sau i.d.), in vecinatatatea sau direct in tumora. Activitatea administrata si locul injectarii depind de tipul tumorii maligne. Nu exista inca un consens in ce priveste locul injectarii si profunzimea optimala de administrare. Trasorul urmeaza drenajul limfatic spre ganglionii regionali, unde este captat si retinut in ganglionul sentinela. 

In unele cazuri trasorul poate sa treaca in nodulii limfatici secundari sau tertiari. 

Cel mai radioactiv (fierbinte) ganglion(i) limfatic(i) este/sunt vizualizati preoperator cu ajutorul gamma camerei care inregistreaza imaginile iar pe durata interventiei chirurgicale ei sunt detectati cu ajutorul gamma probe-ului. 

Tipurile de coloid depind de zona geografica: in Europa 99mTc-Nanocolloid; in USA 99mTc-Sulphur Colloid iar in Canada si Australia 99mTc-Antimony Trisulphide. Prin utilizarea sa, tehnica ganglionului sentinela efectuata in conditii optime, permite ameliorarea stadializarii ganglionare, o mai buna selectare a terapiei adjuvante, precum si reducerea importanta a duratei spitalizarii si a morbiditatii pe termen scurt si lung. 

Aceasta tehnica face parte in prezent din gama noilor investigatii de medicina nucleara de inalta performanta realizate numai in cadrul Centrului Hiperdia din Brasov si este la indemana tuturor pacientilor care au nevoie de un diagnostic precis in afectiunile amintite, fiind efectuata in cele mai bune conditii gratie echipamentului de scintigrafie de ultima generatie si a unei echipe medicale cu experienta. Echipa Hiperdia este preocupata in a oferi solutii de diagnostic de ultima ora fiecarui pacient si va asteapta pentru a va convinge de eficienta acestora. 

Dr. Daniela Chetan
Medic Specialist Medicina Nucleara Hiperdia Brasov Spitalul Judetean