De ce 45.000 euro?

1. Reconstructia mamara in afara tarii (45.000 euro)
- se face in acelasi timp operator (nu trebuie sa astepti in medie 6 -8 luni sau chiar mai mult pentru prima etapa a reconstructiei. Reconstructia se face ca si operatia de mastectomoe sub anestezie generala si e periculos sa faci 2 anestezii generale intr un an, mai ales ca organismul este slabit de boala si tratament);
- specialisti in reconstructia sanului (nu vreau sa jignesc pe nimeni dar recosntructia dupa mastectomie totala cu tesut de pe corpul pacientului nu se compara cu punerea de silicoane);
- o clinica cu aparatura de ultima generatie si conditii excelente de spitalizare si tratament (nu stiu cand ati intrat Dvs ultima oara intr un spital, dar majoritatea arata ca niste lagare de concentrare);
- costurile, per total sunt mai mici iar rezultatele evident mai bune;
- timpul mai scurt pana la definitivarea reconstructiei;
- atenuarea stressului asociat cu boala si cu mutilarea fizica, o reintegrare mai rapida in viata sociala  si nealterarea respectului de sine.
2. Reconstructia mamara in Romania
In fiecare an, in urma unui cancer de san, milioane de femei sufera o indepartare chirurgicala a sanului. Dupa acest act mutilant, reconstructia mamara este o varianta, uneori chiar in momentul extirparii, alteori dupa actul operator, existand diferite tehnici de reconstructie. 
Pe mine, recostructia sanului in acelasi timp operator m-ar elibera de sentimentul de mutilare si extirpare, are avea o influenta pozitiva, cruciala asupra psihicului meu si poate ajuta la depasirea bolii neoplazice. Orice alta povara sufleteasca datorata protezelor exterioare va disparea. Respectul de sine va imbunatati calitatea generala a vietii. 
Exista studii care dovedesc ca reconstructia facuta in acelasi timp cu operatia initiala (mastectomia) ajuta pacientele sa atenueze stresul asociat cu boala si cu mutilarea fizica prin piederea unui san, sa se reintegreze social mai rapid si sa poate duce din nou o viata normala. Problematica reconstructiei de sani dupa ablatia oncologica este inca un subiect intens discutat si disputat. In statele dezvoltate reconstructia sanului dupa cancer este o operatie obligatorie ale carei costuri sunt suportate de casele de asigurari de sanatate. La noi in tara aceasta operatie se face la cerere si implica costuri destul de mari suportate de pacienta, dar nu se face in acelasi timp operator cu mastectomia.
Eu, ca si multe alte femei aflate in situatia aceasta dorim bineinteles si pe buna dreptate acelasi tratament, la nivel profesional ca cele din restul Europei sau Statele Unite – si cred ca, daca ati fi in locul meu, v-ati dori acelasi lucru.
Reconstructia mamara este o interventie cereasca pentru femeile al caror san a fost extirpat. Drumul acesta este totusi unul lung si obositor. Trebuie deci sa te pregatesti cat mai bine si sa te informezi. Dupa caz, reconstructia mamara este propusa chiar in momentul sau la un timp dupa mastectomie, termen care desemneaza operatia chirurgicala prin care se inlatura totalitatea sanului bolnav. Aceasta depinde de chirurg, de pacienta, de raportul medic/pacient si de circumstante. Este posibila extirparea si apoi reconstructia sanului in cadrul aceleiasi operatii. Aceasta metoda este mai avantajoasa din punct de vedere psihologic, si chiar si financiar.
In celelalte cazuri, o perioada minima de 6 – 8 luni dupa sfarsitul tratamentului se impune inainte de a prevedea o reconstructie. Momentul oportun trebuie discutat impreuna cu chirurgul si depinde de pacienta, de starea sa de oboseala, de starea pielii sale, de urmarile operatiei si de felul in care a suportat chimioterapia si/sau radioterapia.


Principalele tehnici de reconstructie
Reconstructia mamara se poate realiza fie folosind tesuturi proprii, fie folosind implante mamare, fie o combinatie intre cele doua metode.

Reconstructia cu implant este un procedeu reconstructiv, se poate realiza folosind expanderul tisular, un implant temporar care este plasat sub muschii pieptului si care apoi este umflat gradual cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamani pentru a intinde incet pielea. Odata ce pielea este suficient de intinsa, se indeparteaza expanderul si este inlocuit cu un implant permanent. 
Reconstructia mamara cu lambouri este o metoda reconstructiva care foloseste tesuturi proprii din zone in care acestea sunt în exces, pentru a crea un nou san. Lamboul este tocmai acest tesut care este mutat dintr-o zona in alta. Dar sa nu credeti ca totul se termina aici. Sanul trebuie refacut in volum, si apoi simetria sa trebuie comparata cu cea a celuilalt san. Trebuie construita areola si mamelonul. (sunt si cazuri in care se pastreaza mamelonul si nu mai necesita reconstruirea), apoi urmeaza operatii suplimentare de corectare si ajustare a reconstructiei.
In total, procesul de reconstructie poate fi stabilizat in aproximativ 2 ani. Acum daca ne gandim ca in cazul in care nu se face reconstructie in acelasi timp operator ci mai trebui sa astepti in jur de 8 luni chiar si mai mult pentru ca e recomandat sa nu faci mai mult de o anestezie generala pe an (anestezia generala implica si ea o seama de riscuri si complicatii) se fac cam 3 ani. 3 ani in care trebuie sa lupti cu boala. Si lupta nu se termina aici. E o lupta pe viata pentru ca, stim cu totii, cancerul nu se vindeca.