marți, 3 aprilie 2012

Menopauza si implicatiile psihologice

Bufeuri, insomnii, schimbari dese de dispozitie, migrene, palpitatii sau oboseala. Va suna cunoscut ? Sunt cateva dintre simptomele menopauzei pe care femeile intre 45 - 55 ani le experimenteaza la un moment dat. Dar cum putem accepta menopauza cand ea se instaleaza mult prea devreme si nu pe cale naturala ci indusa ?

Instabilitate emotionala, anxietate, nesiguranta  -Aflate la menopauza femeile se confrunta cu modificari la nivelul memoriei si atentiei, scaderea capacitatii de decizie, instalarea complexelor de inferioritate, anxietate, depresie, instabilitate emotionala. Merita mentionate si nesiguranta, starile de nervozitate, melancolie, agresivitate, indiferenta sau afectuozitate exagerata, tendinta de izolare.
Menopauza, sinonima cu pierderea feminitatii  -Instalarea sentimentului de imbatranire, scaderea valorii estetice, scaderea libidoului, pierderea definitia a capacitatii de procreere si a esentei feminitatii pot duce la instalarea unei crize personale a femeii. Drept urmare, pot aparea reactii negatie de neacceptare, panica, regrete, revolta.
Viata sociala activa poate reduce depresia - Pentru ca, in aceasta perioada, femeile au stima de sine scazuta, este foarte important ca ele sa indeplineasca multiple roluri sociale pentru a putea compensa "pierderile". O femeie care incepe sa traiasca experienta menopauzei si nu are o viata in afara casei (o meserie care sa o implineasca sau activitati in care sa fie implicata.) se va confrunta cu depresie sau stari de anxietate.
Sprijinul familie este foarte important - Suportul partenerului de viata, al familiei si al prietenilor este extrem de important. Alti factori notabili in traversarea cu usurinta a acestei perioade sunt nivelul educatiei, conceptiile de viata, resursele actuale si bilantul existential. O femeie implinita si multumita de viata sa va trece mult mai usor peste aceasta perioada. Femeile singure, fara copii si nerealizate atat din punct de vedere familial cat si profesional se adapteaza mult mai greu.

In cazul femeilor diagnosticate cu cancer de san, menopauza timpurie poate prilejui si aparitia unor afectiuni cum ar fi osteoporoza precoce, cancerul ovarian, de colon, diverse afectiuni cronice ale gingiilor, cataracta, ca sa nu mai vorbim de bufeuri de caldura, transpiratie excesiva, tulburari de somn, alterarea pielii si a mucoaselor, risc crescut de boli cardiovasculare. Menopauza timpurie nu este simtita doar ca un handicap, dar si ca o nedreptate. Toate complicatiile obisnuite ale menopauzei risca, sa conduca la izolarea sociala ceea ce s a si intamplat in cazul meu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu