luni, 16 aprilie 2012

Reconstructia cu celule de grasime si injectii cu celule stem a sanului extirpat


Extirparile, in cazul tratamentului pentru cancer la san, devin o metoda de terapie care elimina o mare parte a sanului. Cu o detectare prealabila mult mai din timp a cancerului, metodele mult mai putin invazive si care sa pastreze sanul sunt acum la ordinea zilei. Cu toate acestea, extirparile lasa in urma lor semne sub forma de cratere dupa ce tesuturile cu celule canceroase au fost scoase.
Din cauza marimii si a locului de unde s-a realizat extirparea, traditionalele implanturi pentru reconstructia sanului nu sunt tot timpul o solutie satisfacatoare. Alte metode de reconstructia sanului, cum ar fi lambourile de muschi, grasime si piele, ar putea fi prea mari pentru o operatie sau ar lasa cicatrici nedorite.
Cercetarile recente desfasurate in toata lumea au condus la o tehnica mult mai neinvaziva pentru reconstructia sanului in urma unor extirpari. Presupunand ca exista piele suficienta, umpland locul unde tesutul a fost extirpat  se poate restaura zona in care exista cavitati. Folosindu-se tehnici cosmetice de liposuctie, se preleveaza celule de grasime iar celulele stem sunt extrase din celulele de grasime si o combinatie de celule stem si celule de grasime purificate este injectata in sanul cu probleme.
Acest tratament inovator dar nu in intregime acceptat, este bazat pe faptul ca celulele de grasime subcutanate sunt o sursa de celule stem. Celulele stem sunt celule pluripotente care pot fi teoretic stimulate sa se dezvolte in noi celule de grasime. Grasimea este prelevata in general din abdomen sau solduri si celulele stem sunt apoi izolate printr-o metoda de centrifugare. Celulele extrase sunt apoi reamestecate cu celulele de grasime si injectate in partea lezata a sanului. Speranta cercetatorilor este ca folosirea celulelor stem sa pastreze vii celulele transplantate, sau sa devina ele insele celule de grasime. Oricum, volumul de material injectat ramane deoarece devine tesut viu.
Asociatia Americana a Chirurgilor Plasticieni a emis o pozitie oficiala cu privire la injectarea cu celule de grasime in san. Pe scurt, ei spun ca rezultatele finale sunt afectate de o multime de factori, cum ar fi metodele de prelevare, concentrare si amestec, urmate apoi de injectarea in san. Procedura depinde foarte mult de factorii adiacenti si nu exista studi stiintifice suficiente pentru a spune cat este de eficace pe termen lung. Oricum aceasta metoda este hotarata de chirurg impreuna cu pacientul sau.
Folosirea injectiilor cu celule de grasime, cu sau fara celule stem, a fost foarte des intalnita pentru augumentarea  faciala sau a feselor. Combinatia dintre celulele de grasime purificata, celule stem si extracte autologe de plasma este un cocktail terapeutic de ultima generatie. Poate parea o abordare de alchimist, dar toate componentele sunt autologe si nu prezinta niciun pericol.
Scopul este de a optimiza supravietuirea grefei de celule de grasime si de a-i mentine volumul. Ambele solutii – cea cu celule stem si cea cu extracte autologe de plasma – sunt folositoare, dar intrebarea este care din ele este mai buna.

Un comentariu: