luni, 6 februarie 2012

Terapie revolutionara pentru metastazele in cancerul san


ROCHE Romania a lansat, marti, o noua terapie de prima intentie pentru stadiul de metastaze in cazul cancerului de san, care ofera femeilor sansa de a trai de doua ori mai mult fara progresia bolii, sustin specialistii.

In ce priveste noul medicament numit Avastin, el este singurul medicament care inhiba cresterea retelei de vase sange ce furnizeaza hrana si oxigen tesuturilor canceroase. Medicamentul neutralizeaza proteina care se autodezvolta, numita factorul de crestere a endotelului vascular si blocheaza astfel vascularizarea anafica a tumorii si raspandirea acesteia in organism, adica metastazele.
   
In Romania, el a fost lansat marti pentru metastazele in cazul cancerului de san, dar se afla deja din 2004 intr-un trial care se desfasoara la Institutul de Oncologie Bucuresti, cat si in alte institute din tara pentru cancerul colo-rectal.
    Potrivit directorului ROCHE Romania, Dan Zavade, noul medicament mai poate fi utilizat si se studiaza in acest moment posibilitatea utilizarii in cazul metastazelor cancerului pulmonar si a cancerului renal.
    Potrivit dr. Florin Bacanu, oncolog la Spitalul Clinic "Sf. Maria", acest medicament este o noutate asteptata de specialisti. El a subliniat ca sub acest tratament pacientele evolueaza mai bine si a exemplificat cu un caz al sau in care pacienta, care initial a avut cancer de san, a facut  si metastaze hepatice si pulmonare, dar la un an dupa aceasta terapie disparusera metastazele pulmonare.
    Dr. Florin Bacanu a subliniat ca, prin aceasta noua terapie, pacientii traiesc mult mai mult si mult mai bine. Referindu-se la ceea ce inseamna aceasta afectiune, specialistul a reliefat faptul ca strategia tuturor este de a face pacientele sa iasa pe un termen cat mai lung si in conditii cat mai bune, astfel incat chair sa-si desfasoare activitatea obisnuita.
    Medicamentul inca nu este trecut in Programul national pentru medicamente compensate, Dan Zamonea, reprezentantul ROCHE pentru Romania, a subliniat ca in acest moment se reanalizeaza Programul national si se reintroduc noi terapii in cadrul Programului National pentru Oncologie si este posibil ca acest medicament sa sa poata si el introdus astfel incat cat mai multi pacienti sa poata avea acces la ea.
    Costul unui tratament pe luna depinde de greutatea corporala a pacientului si de alti indicatori, dar in medie este cam o mie de lei pe luna.
    In Romania sunt anual cam 300.000 de cazuri noi de diferite forme de cancer, dintre care 6.000 sunt de cancer mamar. Noua terapie reduce, potrivit doctoritei Dana Stanculeanu, de la Institutul de Oncologie Bucuresti, cu 52% progresia bolii.
    Din fondurile alocate pentru Programul Oncologic din acest an, 20%  sunt pentru moleculele scumpe, a subliniat dr. Stanculeanu.
    In fiecare an se inregistreaza 60.000 de cazuri noi de cancer, dar, din pacate, 50.000 decedeaza, a mai spus dr. Florin Bacanu.
    Anual, peste un milion de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate in lume si  reprezinta cauza a peste 400.000 de decese. Cancerul de san metastatic este cauza numarul unu in decesele provocate de cancer la femeile sub 55 de ani
.
    Specialistii au subliniat ca Avastin este primul si singurul agent antiangiogenic care a demonstrat o imbunatatire  a pacientilor si/sau stoparea progresiei bolii care a dus la prelungirea vietii bolnavilor de cancer colo-rectal, san, plamani sau rinichi.
    In Europa, Avastin a fost aprobat pentru prima oara in ianuarie 2005, dupa ce fusese aprobat inca din februarie 2004 in SUA ca tratament de prima intentie pentru pacientii cu cancer colo-rectal metastatic.
     De atunci si pana azi, Avastin a primit  a doua aprobare in iunie 2006, in SUA pentru tratament de linia a doua a pacientilor cu cancer colo-rectal metastatic, iar in urma recenziei ulterioare, primul inhibitor mondial al angiogenezei a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA), in octombrie 2006, pentru tratamentul cancerului pulmonar.
    In august 2006, dosarul pentru inregistrarea acelorasi indicatii a fost trimis si Uniunii Europene.
    In februarie 2007, autoritatile japoneze au dat recomandarea pozitiva pentru folosirea Avastin la pacientii cu cancer colo-rectal avansat sau recurent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu